22. ožujak – Svjetski dan voda posvećen vodi i energiji

Danas je Svjetski dan voda. Ovaj poseban dan prigoda je da se prisjetimo vitalne uloge vode u našoj svakodnevnici. Svjetski dan voda  ove je godine posvećen temi „Voda i energija“ ističući važnost vode i energije te zaštite njihovih izvora.

GIUPPH obilježava Svjetski dan voda i podržava nastojanja da se što bolje koordinira  iskorištavanje energije i vode kako bi se smanjila neefikasnost i povećala korisnost izvora vode.

„Europski proizvođači voda dugi niz godina rade na zaštiti izvora vode i kontinuirano rade na optimizaciji i energetskoj učinkovitosti proizvodnih procesa. Industrija je ponosna što ima vrlo nisku potrošnju vode u proizvodnom procesu i stalno ju nastoji smanjiti.“ističe Bernard Pruvost, predsjednik radne grupe za okoliš pri Europskoj federaciji voda u boci (EFBW).

U 2012., GIUPPH je sudjelovao u drugoj radionici i istraživanju EFBW-a posvećenom mjerenju potrošnje vode u industriji voda u boci koje je pokazalo da se efikasnost tijekom 4 godine povećala za 10%. Povećanje iskoristivosti vodnih resursa samo je jedan od aspekata nastojanja industrije da se respektabilno i u duhu održivosti vodi briga o resursima, a ugljični otisak je također jedan od najnižih u prehrambenoj industriji. Nadalje, ova grana industrije nastavlja poboljšavati energetsku učinkovitost zahvaljujući inovacijama vezanim za manju gramažu pakiranja kao i smanjenju emisija plinova u transportu.

Nedavno je EFBW objavila da je razvijen vodič za industriju voda u boci kojim će se uskladiti, između ostalog, način na koji proizvođači mjere potrošnju energije i vode brigu o okolišu tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda.

Osvrćući se na bit Svjetskog dana voda, predsjednica EFBW-a Patricia Fosselard je istaknula: „Zahvaljujući sveobuhvatnom upravljanju podzemnim vodama i javnim i privatnim partnerstvima, proizvođači mineralne i izvorske vode osiguravaju visoki nivo zaštićenosti izvora i čuvaju te dragocjene resurse za generacije koje tek dolaze.“

Opća skupština Ujedinjenih naroda na konferenciji o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1993. godine donijela je rezoluciju kojom se 22. ožujak obilježava kao Svjetski dan voda. Cilj je da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.