Kategorizacija voda u boci u Europskoj uniji

Kategorizacija voda u boci u Europskoj uniji

Prirodne mineralne vode najviša su kategorija voda

Iako se u Hrvatskoj još uvijek gazirana voda kolokvijalno naziva mineralnom, činjenica je da sve tri kategorije voda, dakle i mineralna i izvorska i stolna, mogu biti gazirane i negazirane.

Prema propisima EU-a, kao i nacionalnim propisima članica EU vode u boci dijele se u tri kategorije: prirodnu mineralnu vodu, izvorsku vodu i stolnu vodu.

Međutim, u Europskoj uniji postoje neke razlike koje se odnose isključivo na prirodne mineralne vode kao najvišu kategoriju. Naime,sve prirodne mineralne vode, za razliku od ostalih voda, moraju biti službeno priznate, a lista je objavljena od strane Europske komisije u Službenom listu i na internetskim stranicama te se redovito ažurira. Prirodne mineralne vode također su vezane uz lokalitet, što ostale vode ne moraju biti, već se mogu puniti bilo gdje. Prirodne mineralne vode dolaze iz određenog podzemnog izvora zaštićenog od bilo kakvog zagađenja, a karakterizira ih izvorna čistoća, mikrobiološka ispravnost, stabilan mineralni sastav naveden na etiketi te u nekim slučajevima pozitivni učinci na zdravlje. Te vode ne smiju biti tretirane te se redovito vrše analize kako bi se potvrdilo da se standardi kategorije održavaju.

Izvorske vode također moraju biti u skladu s visokim standardima kvalitete. Moraju se puniti u boce iz zaštićenog izvora te također ne smiju biti tretirane. Međutim, izvorske vode ne moraju imati stabilan mineralni sastav kao prirodne mineralne vode, a njihov kemijski sastav ne mora biti naveden na etiketi.

Vode za piće u boci ili stolne vode dolaze iz različitih izvora, uključujući i površinske vode, a kod njih je dozvoljena dezinfekcija i tretiranje u procesu proizvodnje te dodavanje minerala.

Iako se u Hrvatskoj još uvijek kolokvijalno gazirana voda naziva mineralnom, činjenica je da sve tri kategorije voda, dakle i mineralna i izvorska i stolna, mogu biti gazirane i negazirane.