Neodvojivi čepovi na bocama

Sukladno Direktivi 2019/904 o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš (SUP direktiva) države članice moraju osigurati da se plastični proizvodi za jednokratnu uporabu koji imaju čepove i poklopce izrađene od plastike mogu staviti na tržište samo ako ti čepovi i poklopci ostaju pričvršćeni za spremnike tijekom faze predviđene uporabe proizvoda. Odredba se primjenjuje od 3. srpnja 2024. godine.

Iako je do kraja roka za primjenu odredbe stalo još više od godinu dana, članice GIUPPH-a naveliko se pripremaju za njenu primjenu.

U Jamnici, svjesni izazova oko sakupljanja i reciklaže plastičnih čepova, postepeno prelaze na neodvojivi čep. U pitanju je inovacija koju je Jamnica plasirala kako bi doprinijela očuvanju prirode što je jedan od prioriteta kompanije. Na taj način u Jamnici su se i prije vremena uskladili s Direktivom EU o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš. Prema njoj čepovi moraju ostati čvrsto pričvršćeni na boce jer često završe kao zasebni otpad radi čega izmiču sustavu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. Pića koja imaju spojene čepove su Jamnica, Sarajevski kiseljak, Sensation i Sky Cola.

Atlantic Cedevita nastoji biti predvodnik trendova na tržištu te se čim prije prilagoditi odredbi i osigurati da sve boce imaju neodvojive čepove.

Njihove prirodne mineralne vode Kala i Kalnička od 2022. imaju neodvojivi čep koji i nakon otvaranja ostaje pričvršćen za ostatak ambalaže što je od velike važnosti s obzirom na to da se čepovi jako često gube i umjesto u procesu recikliranja završe u prirodi i na morskom dnu.

 

Studenac d.o.o. će također u propisanom roku prijeći na upotrebu zatvarača koji tijekom upotrebe ostaju pričvršćeni na bocu. Kod odabira zatvarača vode se ciljem da su zatvarači kod upotrebe prilagođeni za nesmetano ispijanje i točenje. Dodatnom komunikacijom žele informirati svoje potrošače da s upotrebom ovakvih neodvojivih zatvarača i oni sami pridonose očuvanju okoliša.

Naturalis je trenutno u fazi testiranja zatvarača od više proizvođača i traže najprikladniji čep koji zadovoljava sve tehničke zahtjeve. Pri tome će posvetit puno pažnje kod odabira kako bi i njihovi kupci bili zadovoljni prilikom upotrebe novog zatvarača. Kompletna primjena odredbe bit će gotova prije roka definiranog u Direktivi EU.