Svjetski dan voda 22. ožujka 2020.

Svjetski dan voda obilježava se svakog 22. ožujka od 1993. godine kada je, sukladno rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz prosinca 1992. godine, po prvi puta obilježen Svjetski dan voda.

Svake godine Svjetski dan voda posvećen je jednom od područja u kojemu voda ima izuzetnu važnost. Ove godine tema Svjetskog dana voda je „Voda i klimatske promjene“. Ona ukazuje na načine kojima možemo, u svakodnevnom korištenju voda, pomoći s ciljem smanjenja poplava, suša, nestašica i onečišćenja vode, kao i u borbi protiv klimatskih promjena.

Kako globalna populacija raste, tako raste i potražnja za vodom, što na mnogim mjestima iscrpljuje prirodne resurse i šteti okolišu. Rješenja uključuju zaštitu potoka oceana i močvarnih područja, primjenu klimatski pametnih poljoprivrednih tehnika i povećanje sigurne uporabe otpadnih voda.

Voda je naš najdragocjeniji resurs – moramo je koristiti odgovornije. Moramo uravnotežiti sve potrebe za vodom u društvu, osiguravajući da najsiromašniji ljudi ne ostanu iza sebe.

I upravo zbog toga GIUPPH zajedno sa svojim članicama, proizvođačima voda Hrvatske ističe potrebnu zajedničkog i usklađenog djelovanja u području zaštite voda i vodnih resursa na dobrobit čitave zajednice.