Svjetski dan voda 2022

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana voda je: Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim.

Prema izvještaju UN-a, podzemne vode čine 99% sve tekuće slatke vode na Zemlji. One već sada osiguravaju polovicu ukupne količine vode za kućne potrebe stanovništva, uključujući i pitku vodu za veliku većinu ruralnog stanovništva. Osim toga, 25% sve vode za navodnjavanje povlači se iz podzemnih voda (UN World Water Development Report 2022).

U svijetu gdje potražnja za vodom raste iz dana u dan i gdje su površinski vodni resursi često oskudni, vrijednost podzemne vode sve je više prepoznatljiva.

U mnogim zemljama Europe, podzemna voda se uglavnom koristi za piće pa se tako prirodne mineralne vode odlikuju izvornom čistoćom i prirodnim svojstvima koja karakteriziraju sadržaj i količina određenih mineralnih tvari, elemenata u tragovima ili drugih tvari te određenim fiziološkim učincima. Navedena svojstva prirodnih mineralnih voda su sačuvana zbog podzemnog podrijetla koje je zaštićeno od svih rizika onečišćenja.

Podzemne vode su izuzetno važan prirodni resurs i potrebni su usklađeni napori za upravljanje i održivo korištenje s ciljem očuvanja njihove dugoročne održivosti.

A sve počinje tako da nevidljivo učinimo vidljivim.